Madina Legue

Acheter des produits

Wat Kost Elektrisch Koken Per Jaar?

Wat Kost Elektrisch Koken Per Jaar
Kosten – Voor veel mensen is het verbruik belangrijk. Kijkend naar de jaarlijkse kosten is koken op gas of via inductie ongeveer even duur. Beiden rond de 75 euro per jaar aan kosten (prijspeil: 2022). Als je echter van het gas af wilt gaan, is elektrisch koken een must. Je bespaart dan namelijk ook omdat je geen gasaansluiting meer nodig hebt en dus minder netbeheerkosten hebt.

Wat is goedkoper koken op stroom of gas?

Wat is goedkoper? – Voor koken op inductie is elektriciteit nodig, wat de reputatie heeft kostbaar te zijn. Gas daarentegen is een goedkopere vorm van energie wat koken betreft. Het koken op gas kost een huishouden per jaar gemiddeld 37 m3 gas, in verhouding 175 kWh wanneer er op inductie wordt gekookt.

Op jaarbasis kost gas zo gemiddeld €25 per huishouden en koken op inductie €36 (Milieu Centraal). Deze voordelen gelden echter niet wanneer een huis niet op gas is verwarmd en er dus speciaal gas naar toe moet worden getransporteerd; dit is namelijk behoorlijk aan de prijs. Wanneer wordt gekeken naar rendement komt inductie echter beter naar voren, slechts 10 tot 20% van de energie gaat bij inductief koken verloren.

Bij gas ligt dit getal hoger al is dat lastig precies in te schatten. Daarnaast komen er steeds meer alternatieve en duurzame vormen voor het opwekken van energie, zoals windmolens en zonne-energie; in de toekomst zal de CO2 uitstoot bij koken op inductie daarom gemiddeld lager liggen dan bij koken op gas.

Hoeveel kost elektrisch koken per jaar?

Inhoudsopgave –

Van gas naar inductie: kosten Van gas naar inductie: pannen Of toch van gas naar keramisch?

Een ding weet je zeker: je stapt over op elektrisch koken. Weg gaskookplaat, welkom inductiekookplaat! Als je echter altijd op gas gekookt hebt, kunnen we ons voorstellen dat je toch niet helemaal weet waar je op moet letten. Koken op gas of elektrisch koken: het zijn echt twee verschillende principes.

Voordat je van gas naar inductie (of van gas naar keramisch) overstapt, hebben wij zodoende nog wat tips voor je. We gaan in dit artikel in op de kosten van de overstap van gas naar elektrisch koken, Daarbij hebben we extra aandacht voor de aanschaf van nieuwe pannen, Om op een inductiefornuis te kunnen koken, heb je namelijk soms andere pannen nodig.

Ook vraag je je misschien af in welk van de twee categorieën je nu eigenlijk een duurzaam fornuis kunt vinden. Anders gezegd: wat verbruikt een inductiekookplaat en wat zijn de bijbehorende kosten? Lees snel verder, dan vertellen wij je alles over de overstap van gas naar inductie.

Kies je liever voor keramisch koken ? Aan het eind van dit artikel zetten we de verschillen tussen inductie en keramisch nog even op een rij. Eerst kijken we naar de kosten van het overstappen van gas naar elektra. Of beter gezegd: van gas naar inductie. Wat zijn de kosten van inductiekoken? Om deze vraag te beantwoorden, kijken we naar verschillende elementen, te beginnen met de aanschafkosten.

Inductiekookplaten zijn al te koop vanaf zo’n 300 euro. De exacte prijs is afhankelijk van de grootte en het aantal kookzones. Gemiddeld genomen kost een inductiekookplaat zo’n 850 euro. Bij het koken op gas zijn de kosten van aanschaf vaak lager. Ten tweede kijken we naar de energiekosten.

 1. Het verbruik van een inductiekookplaat ligt rond de 175 kWh per jaar.
 2. Dat komt neer op zo’n 35 à 40 euro per jaar.
 3. Door te koken op gas, verbruik je gemiddeld zo’n 37 m3 gas per jaar, hetgeen je aan energiekosten nog geen 25 euro kost.
 4. Op dit moment is een gaskookplaat dus goedkoper.
 5. Dat beeld verandert echter snel: de belasting op gas stijgt, zodat de kosten van het gasverbruik van je gaskookplaat ook toenemen.
See also:  Wat Is Goedkoper Elektrisch Of Inductie Koken?

Er komt zodoende een moment dat koken op inductie goedkoper wordt dan op gas. Voordat je overstapt van gas naar inductie is het zaak te kijken naar de stopcontacten in je keuken en je meterkast. Het kan namelijk zijn dat je deze moet ombouwen. Je hebt voor inductieplaten (met meerdere pitten) 5-polige Perilex-stopcontacten (voor een 5 polige stekker) en 2- of 3-fase-aansluitingen nodig, evenals eenleiding met bekabeling van je meterkast naar de juiste plek in je keuken.

 1. De inductiekookplaat neemt namelijk meer stroom dan een enkele groep kan leveren.
 2. Vooral het aansluiten van je meterkast op 3-fasen is vaak kostbaar.
 3. Bij een inductiekookplaat zorgt een elektromagnetisch veld voor verhitting.
 4. Bij koken op inductie wordt er pas warmte opgewekt nadat je een geschikte pan op de kookplaat plaatst.

Omdat inductiekookplaten werken met een magnetisch veld, zijn niet alle pannen er geschikt voor. Maar waar moet een pan voor het koken op inductie dan aan voldoen? Het is een fabeltje dat je direct al je pannen moet vernieuwen wanneer je overstapt van gas naar inductie, maar er zijn wel degelijk een aantal criteria om in ogenschouw te nemen: 1) Het is ten eerste belangrijk dat de bodem van de pan zo recht mogelijk is.2) Ten tweede kun je het beste kiezen voor pannen met een dikke bodem, zodat de warmte goed verdeeld en behouden wordt.3) Ten derde moet je pan magnetisch zijn.

Hiermee wordt bedoeld dat in de bodem een stalen laag zit die magnetiseerbaar is. Als je eerder op een gaskookplaat gekookt hebt, dan bestaat de kans dat de bodem van je pannen vervormd of krom getrokken is. Voor inductie is het echter belangrijk dat de bodem van je pannen recht is. Een vervormde of kromme pan wordt soms niet herkend door het inductiefornuis, hetgeen betekent dat je pan niet warm wordt.

Het is echter niet zo dat licht vervormde pannen helemaal niet werken. Deze zullen alleen vaak iets minder efficiënt werken. Ook is het zaak op te passen voor gewiebel of krassen. Voor het koken op inductie kun je het beste pannen met een dikke bodem gebruiken.

Dit zorgt er namelijk voor dat de warmte goed verdeeld kan worden. Pannen die gemaakt zijn van meerdere lagen materiaal (ook wel eens een sandwichbodem genoemd) zijn vooral geschikt. Dat geldt overigens ook voor een gietijzeren pan. Deze pannen hebben namelijk altijd een dikke bodem. Inductie werkt met een elektromagnetisch veld.

Je pannen moeten zodoende een bodem hebben die magnetiseerbaar is, anders werkt de inductiekookplaat simpelweg niet. Om magnetiseerbaar te zijn, moet er een stalen laag in de bodem van de pan zitten. Zodoende werken pannen die geheel van roestvrijstaal of aluminium gemaakt zijn bijvoorbeeld niet.

See also:  Hoe Lang Diepvries Doperwten Koken?

Om te controleren of jouw pannen geschikt zijn, kun je gebruik maken van een magneet. Als de magneet blijft kleven, dan is de bodem magnetiseerbaar. Kunnen pannen van gas naar inductie? Jazeker! Koken op inductie met oude pannen iszeker mogelijk, mits je pannen dus magnetisch, en relatief vlak en dik zijn.

Mocht je echter toch nieuwe pannen willen kopen dan is het zaak te letten op een symbool in de vorm van een spoel. Hieraan herken je pannen die geschikt zijn voor het koken op inductie. Inductie werkt met een elektromagnetisch veld. Je pannen moeten zodoende een bodem hebben die magnetiseerbaar is, anders werkt de inductiekookplaat simpelweg niet. Om magnetiseerbaar te zijn, moet er een stalen laag in de bodem van de pan zitten. Zodoende werken pannen die geheel van roestvrijstaal of aluminium gemaakt zijn bijvoorbeeld niet.

 1. Om te controleren of jouw pannen geschikt zijn, kun je gebruik maken van een magneet.
 2. Als de magneet blijft kleven, dan is de bodem magnetiseerbaar.
 3. Unnen pannen van gas naar inductie? Jazeker! Koken op inductie met oude pannen iszeker mogelijk, mits je pannen dus magnetisch, en relatief vlak en dik zijn.

Mocht je echter toch nieuwe pannen willen kopen dan is het zaak te letten op een symbool in de vorm van een spoel. Hieraan herken je pannen die geschikt zijn voor het koken op inductie. Wil je elektrisch koken, dan heb je de keuze uit keramisch of inductie.

Over inductie hebben we je hierboven al uitgebreid verteld. Hier gaan we nog even in op verschil tussen inductie en keramisch. Bij een keramische kookplaat worden metalen spiralen middels elektriciteit verwarmd. Over deze spiralen zit een glasplaat, waar je de pannen op zet. Dat hoeven geen metalen pannen te zijn (wat bij inductiekoken wel een must is).

See also:  Quiche Opwarmen In Oven Hoe Lang?

Keramisch koken verbruikt gemiddeld 225 kWh per jaar. Dat is meer dan inductiekoken. Daar ligt het verbruik rond de 175 kWh per jaar. Inductiekookplaten zijn echter duurder in aanschaf.

Is het verstandig om elektrisch te koken?

Tien voordelen van elektrisch koken – Elektrisch koken heeft een groot aantal voordelen ten opzichte van koken op gas. Benieuwd wat de grootse voordelen zijn? Wij zetten er hier tien voor u op een rijtje.

Elektrisch koken is beter voor het milieu dan koken op gas. Een elektrische kookplaat warmt vaak sneller op dan een gasfornuis. Het eten is een stuk sneller klaar dan bij koken op gas, zeker met een inductiekookplaat. U heeft meer keuze uit kookplaten dan bij een gasfornuis. Explosiegevaar is uitgesloten, aangezien u niet meer op gas kookt. De kookplaat is makkelijk schoon te maken en te houden. Elektrische kookplaten beschikken vaak over een timer. Er zijn meerder verwarmingsstanden dan bij een gasfornuis. (Inductie)kookplaten beschikken over kinderbeveiliging. Bij inductiekookplaten wordt de plaat zelf niet warm, maar alleen de bodem van de pan.

Hoeveel bespaar je elektrisch koken?

De gasprijs stijgt – Een gaskookplaat is momenteel het goedkoopst, maar dit gaat veranderen. De gasprijzen stijgen momenteel harder dan de prijzen van elektriciteit. Heb jij zonnepanelen op je dak? Dan bespaar je minimaal € 70,- per jaar tijdens het koken, omdat je zelf de energie opwekt. Een inductiekookplaat is dan een stuk voordeliger dan een gaskookplaat, ondanks de hogere aanschafkosten.