Madina Legue

Acheter des produits

Wat Is Goedkoper Koken Op Gas Of Stroom?

Wat Is Goedkoper Koken Op Gas Of Stroom
Wat is goedkoper? – Voor koken op inductie is elektriciteit nodig, wat de reputatie heeft kostbaar te zijn. Gas daarentegen is een goedkopere vorm van energie wat koken betreft. Het koken op gas kost een huishouden per jaar gemiddeld 37 m3 gas, in verhouding 175 kWh wanneer er op inductie wordt gekookt.

Op jaarbasis kost gas zo gemiddeld €25 per huishouden en koken op inductie €36 (Milieu Centraal). Deze voordelen gelden echter niet wanneer een huis niet op gas is verwarmd en er dus speciaal gas naar toe moet worden getransporteerd; dit is namelijk behoorlijk aan de prijs. Wanneer wordt gekeken naar rendement komt inductie echter beter naar voren, slechts 10 tot 20% van de energie gaat bij inductief koken verloren.

Bij gas ligt dit getal hoger al is dat lastig precies in te schatten. Daarnaast komen er steeds meer alternatieve en duurzame vormen voor het opwekken van energie, zoals windmolens en zonne-energie; in de toekomst zal de CO2 uitstoot bij koken op inductie daarom gemiddeld lager liggen dan bij koken op gas.

Is elektrisch kookplaat goedkoper dan gas?

Meer interesse in elektrisch koken, maar nauwelijks beter voor portemonnee en klimaat Nederlanders die op zoek zijn naar een nieuwe kookplaat kiezen daarbij steeds vaker voor een elektrische variant. Waar begin vorig jaar nog ongeveer zeven op de tien Nederlanders kozen voor een inductie- of keramische kookplaat, is dat inmiddels zo’n 90 procent.

  • Dat houdt tegelijkertijd in dat nog maar in een op de tien gevallen de keuze valt op gas.
  • Dit blijkt uit,
  • Op de website van Slimster vergelijken maandelijks honderden Nederlanders gas-, inductie-, keramische en elektrische kookplaten.
  • Slimster signaleerde de laatste jaren al een duidelijke stijgende trend in de richting van elektrisch koken.
See also:  Welke Appel Voor In De Oven?

Maar vanaf het moment dat de energieprijzen sterk stegen, rond oktober vorig jaar, is de interesse in gastoestellen nog sterker afgenomen. Kosten besparen Marvin Grouw, productexpert witgoed bij Slimster, veronderstelt dat het besparen van kosten de voornaamste reden is om de overstap naar elektrisch koken te maken. “Een kuub gas is momenteel drie keer zo duur als begin 2021. Dat zet Nederlanders die een nieuwe keuken zoeken toch aan het denken.” Ook de oorlog in Oekraïne en het dreigende tekort aan Russisch gas maakt volgens Grouw dat veel Nederlanders een alternatief zoeken.

  • Oken op gas nog steeds goedkoper In de praktijk is het echter niet zo dat elektrisch koken per definitie goedkoper is dan koken op gas.
  • Ook elektriciteit is een stuk duurder geworden en gas heeft bovendien een hoger rendement.
  • Uitgaande van de meest recente gemiddelde gas- en stroomprijzen van het CBS kost koken op gas een doorsnee gezin 82 euro op jaarbasis.

Met inductiekoken ben je zo’n 91 euro kwijt en met een keramische kookplaat 116 euro. Ook vanuit milieuoverwegingen is elektrisch koken nauwelijks een stap vooruit. Dat komt doordat elektriciteit nog grotendeels met gas en kolen wordt opgewekt. Uit berekeningen van Slimster blijkt dat er met koken op gas gemiddeld 67 kilo CO2-uitstoot per jaar gepaard gaat.

Een inductiekookplaat zorgt voor slechts zes kilo minder uitstoot, terwijl een keramische kookplaat vanwege het hogere energieverbruik zelfs elf kilo meer uitstoot dan een gastoestel. Zonnepanelen Een uitzondering op bovenstaande vormen uiteraard huishoudens met zonnepanelen. Zij koken in het voorjaar en in de zomer in de meeste gevallen op eigen zonnestroom.

See also:  Hoe Lang Ovenschotel In Oven?

Op die momenten is er dus sprake van CO2-vrij en bovendien gratis koken. Het zal een van de redenen zijn waarom ook het aantal woningen met zonnepanelen het afgelopen jaar sterk is toegenomen, zo signaleert ook Slimster. Voor deze huishoudens loont overstappen van een gaskookplaat naar inductie zodoende al wel.

Waarom verbruik ik gas terwijl ik niet thuis ben?

Gasverbruik tijdens vakantie – De twee voornaamste gasverbruikers in de meeste huishoudens zijn het gasfornuis en de cv-ketel, die zorgt voor de verwarming en warm water. Het spreekt voor zich dat je het gasfornuis uit zet als er niemand thuis is en de thermostaat van de verwarming laag of uit zet.

  1. Alhoewel er ook geen warm water gebruikt wordt, hebben cv-ketels normaal gesproken wel een boiler waarin een hoeveelheid water constant wordt voorverwarmd.
  2. Deze instelling kan tijdens jouw vakantie worden uitgezet, waardoor er ook hiervoor geen gas meer wordt verbruikt.
  3. Ook na de vakantie kan je dit uitlaten staan, als je meer energie wil besparen,

Het duurt dan wel iets langer voordat warm water uit de kraan komt. Bij gas is er in principe geen sprake van sluipverbruik. Staan de cv-ketel en alle andere gasverbruikers helemaal uit, maar is er na een paar uur alsnog gasverbruik? Dan kan dit duiden op een onontdekt gaslek.

Hoeveel scheelt koken op inductie?

Hoeveel watt verbruikt een inductiekookplaat – Het koken op inductie komt de laatste jaren steeds vaker voor. Niet alleen omdat het veiliger is, maar ook omdat het heel zuinig in gebruik is. De reden dat deze kookplaat veel zuiniger is omdat het heel effectief verwarmd.

De inductiekookplaat verwarmd alleen de bodem van de pan zelf en niet de plaat. De pan wordt hierdoor veel sneller warm dan bij het gas of keramisch koken. In minder dan een een halve minuut is de pan al heet. Misschien denkt u, leuk en aardig allemaal om te weten, maar hoeveel watt verbruikt een inductiekookplaat nu echt? Het antwoord is dat inductiekookplaat een gemiddeld energieverbruik heeft van 175 kWh per jaar.

De geschatte verbruikskosten zijn 40 euro per jaar. Dit is veel energiezuiniger en goedkoper dan bijvoorbeeld een keramische kookplaat en zeker zuiniger dan koken op een gasfornuis.

See also:  Hoe Krijg Je Bakplaat Oven Schoon?

Wat is de meest zuinige manier van koken?

Inductie, keramisch of gas: kookplaten op een rij – Van de elektrische kookplaten is een inductieplaat het zuinigst: die gebruikt 175 kWh per jaar. Een keramische kookplaat maakt zo’n 30 procent meer op: ongeveer 225 kWh per jaar. Een ‘gewone’ elektrische kookplaat van gietijzer is het meest onzuinig: die verbruikt 260 kWh per jaar.