Madina Legue

Acheter des produits

Hoe Duur Is Inductie Koken?

Hoe Duur Is Inductie Koken
De aanschafprijs is duur, maar een inductie kookplaat is wel zuinig in gebruik. Gemiddeld zal je jaarlijks een bedrag van rond de € 38,- kwijt zijn. Met de verwachte dalende elektriciteitsprijzen zal het verbruik alleen maar goedkoper worden.

Hoeveel kost 1 uur koken op inductie?

Verbruik inductiekookplaat – Van alle opties – gietijzeren kookplaat, keramisch of inductie – ligt het verbruik van inductie koken het laagst. Het energieverbruik van een inductiekookplaat ligt gemiddeld rond de 175 kWh per jaar, wat gelijk staat aan zo’n € 70,- aan stroomkosten op jaarbasis op basis van een plafondtarief van € 0,40 (Bron: Nibud ).

Is inductie Duurder dan elektrisch?

Meer interesse in elektrisch koken, maar nauwelijks beter voor portemonnee en klimaat Nederlanders die op zoek zijn naar een nieuwe kookplaat kiezen daarbij steeds vaker voor een elektrische variant. Waar begin vorig jaar nog ongeveer zeven op de tien Nederlanders kozen voor een inductie- of keramische kookplaat, is dat inmiddels zo’n 90 procent.

 • Dat houdt tegelijkertijd in dat nog maar in een op de tien gevallen de keuze valt op gas.
 • Dit blijkt uit,
 • Op de website van Slimster vergelijken maandelijks honderden Nederlanders gas-, inductie-, keramische en elektrische kookplaten.
 • Slimster signaleerde de laatste jaren al een duidelijke stijgende trend in de richting van elektrisch koken.

Maar vanaf het moment dat de energieprijzen sterk stegen, rond oktober vorig jaar, is de interesse in gastoestellen nog sterker afgenomen. Kosten besparen Marvin Grouw, productexpert witgoed bij Slimster, veronderstelt dat het besparen van kosten de voornaamste reden is om de overstap naar elektrisch koken te maken. “Een kuub gas is momenteel drie keer zo duur als begin 2021. Dat zet Nederlanders die een nieuwe keuken zoeken toch aan het denken.” Ook de oorlog in Oekraïne en het dreigende tekort aan Russisch gas maakt volgens Grouw dat veel Nederlanders een alternatief zoeken.

 • Oken op gas nog steeds goedkoper In de praktijk is het echter niet zo dat elektrisch koken per definitie goedkoper is dan koken op gas.
 • Ook elektriciteit is een stuk duurder geworden en gas heeft bovendien een hoger rendement.
 • Uitgaande van de meest recente gemiddelde gas- en stroomprijzen van het CBS kost koken op gas een doorsnee gezin 82 euro op jaarbasis.

Met inductiekoken ben je zo’n 91 euro kwijt en met een keramische kookplaat 116 euro. Ook vanuit milieuoverwegingen is elektrisch koken nauwelijks een stap vooruit. Dat komt doordat elektriciteit nog grotendeels met gas en kolen wordt opgewekt. Uit berekeningen van Slimster blijkt dat er met koken op gas gemiddeld 67 kilo CO2-uitstoot per jaar gepaard gaat.

Een inductiekookplaat zorgt voor slechts zes kilo minder uitstoot, terwijl een keramische kookplaat vanwege het hogere energieverbruik zelfs elf kilo meer uitstoot dan een gastoestel. Zonnepanelen Een uitzondering op bovenstaande vormen uiteraard huishoudens met zonnepanelen. Zij koken in het voorjaar en in de zomer in de meeste gevallen op eigen zonnestroom.

Op die momenten is er dus sprake van CO2-vrij en bovendien gratis koken. Het zal een van de redenen zijn waarom ook het aantal woningen met zonnepanelen het afgelopen jaar sterk is toegenomen, zo signaleert ook Slimster. Voor deze huishoudens loont overstappen van een gaskookplaat naar inductie zodoende al wel.

See also:  Welke Pannen Voor Keramisch Koken?

Wat is duurder inductie of keramisch?

Keramisch: –

Keramische kookplaten zijn over het algemeen iets goedkoper in de aanschaf dan inductiekookplaten. In gebruik duurder dan inductie. Het opwarmen en de restwarmte van de kookplaat na het koken kost extra energie. Op een keramische kookplaat wordt ook bij het gebruik van een kleine pan de hele kookzone verwarmd, waardoor meer energie verloren gaat dan bij een inductiekookplaat. Het opwarmen van de kookplaat kost tijd, waardoor het langer duurt voor iets aan de kook is. Reageert niet direct op hogere of lagere stand. De warmte van de kookplaat is van invloed. Dit vergt gewenning en een andere manier van koken dan op gas koken. Kookplaat wordt heet, daardoor kan gemorst eten inbranden. Restwarmte kan brandwonden veroorzaken. Meestal is een extra elektriciteitsgroep in de meterkast nodig. Soms aanschaf nieuwe pannen noodzakelijk, een redelijk vlakke bodem is van belang. Makkelijk in onderhoud, goed schoon te maken. Een goede keuze voor als je gevoelig bent voor elektromagnetische velden.

Wat is duurder douchen of koken?

Gasverbruik in huis – Om maar met de deur in huis te vallen: tijdens een uitgebreide douchebeurt verbruik je een stuk meer gas dan tijdens het koken. Met een douchebeurt van tien minuten verbruiken we gemiddeld 0,4 kubieke meter gas. Met een gemiddelde gasprijs van momenteel 3,17 euro per kubieke meter kost het je ongeveer 1,27 om te douchen.

 1. Per week komt dat neer op een kleine 9 euro om jezelf te schoon te schrobben.
 2. Het moge duidelijk zijn: korter douchen loont voor de energierekening.
 3. Maar hoe zit het met koken? Hoeveel levert het op om buiten de deur te eten, of wat vaker een salade in elkaar te draaien? Volgens het Voedingscentrum wordt er in Nederland gemiddeld een half uur per dag besteed aan het avondeten.

Van de zeven dagen per week, wordt er gemiddeld 5,5 keer per week gekookt. Jaarlijks komt dat neer op 286 kookbeurten per huishouden.

Hoeveel bespaar je met inductie koken?

Dat kan per huishouden verschillen natuurlijk. Bottomline is dat inductie aan stroom minder kost dan koken op gas, maar dat is een kwestie van tientjes per jaar, niet meer. De investering verdient zich financieel gezien in 20-30 jaar terug t.o.v. koken op gas.

Hoeveel gas bespaar je door elektrisch koken?

Inhoudsopgave –

Van gas naar inductie: kosten Van gas naar inductie: pannen Of toch van gas naar keramisch?

Een ding weet je zeker: je stapt over op elektrisch koken. Weg gaskookplaat, welkom inductiekookplaat! Als je echter altijd op gas gekookt hebt, kunnen we ons voorstellen dat je toch niet helemaal weet waar je op moet letten. Koken op gas of elektrisch koken: het zijn echt twee verschillende principes.

Voordat je van gas naar inductie (of van gas naar keramisch) overstapt, hebben wij zodoende nog wat tips voor je. We gaan in dit artikel in op de kosten van de overstap van gas naar elektrisch koken, Daarbij hebben we extra aandacht voor de aanschaf van nieuwe pannen, Om op een inductiefornuis te kunnen koken, heb je namelijk soms andere pannen nodig.

Ook vraag je je misschien af in welk van de twee categorieën je nu eigenlijk een duurzaam fornuis kunt vinden. Anders gezegd: wat verbruikt een inductiekookplaat en wat zijn de bijbehorende kosten? Lees snel verder, dan vertellen wij je alles over de overstap van gas naar inductie.

 1. Ies je liever voor keramisch koken ? Aan het eind van dit artikel zetten we de verschillen tussen inductie en keramisch nog even op een rij.
 2. Eerst kijken we naar de kosten van het overstappen van gas naar elektra.
 3. Of beter gezegd: van gas naar inductie.
 4. Wat zijn de kosten van inductiekoken? Om deze vraag te beantwoorden, kijken we naar verschillende elementen, te beginnen met de aanschafkosten.
See also:  Wat Is Goedkoper Inductie Of Keramisch Koken?

Inductiekookplaten zijn al te koop vanaf zo’n 300 euro. De exacte prijs is afhankelijk van de grootte en het aantal kookzones. Gemiddeld genomen kost een inductiekookplaat zo’n 850 euro. Bij het koken op gas zijn de kosten van aanschaf vaak lager. Ten tweede kijken we naar de energiekosten.

 • Het verbruik van een inductiekookplaat ligt rond de 175 kWh per jaar.
 • Dat komt neer op zo’n 35 à 40 euro per jaar.
 • Door te koken op gas, verbruik je gemiddeld zo’n 37 m3 gas per jaar, hetgeen je aan energiekosten nog geen 25 euro kost.
 • Op dit moment is een gaskookplaat dus goedkoper.
 • Dat beeld verandert echter snel: de belasting op gas stijgt, zodat de kosten van het gasverbruik van je gaskookplaat ook toenemen.

Er komt zodoende een moment dat koken op inductie goedkoper wordt dan op gas. Voordat je overstapt van gas naar inductie is het zaak te kijken naar de stopcontacten in je keuken en je meterkast. Het kan namelijk zijn dat je deze moet ombouwen. Je hebt voor inductieplaten (met meerdere pitten) 5-polige Perilex-stopcontacten (voor een 5 polige stekker) en 2- of 3-fase-aansluitingen nodig, evenals eenleiding met bekabeling van je meterkast naar de juiste plek in je keuken.

 1. De inductiekookplaat neemt namelijk meer stroom dan een enkele groep kan leveren.
 2. Vooral het aansluiten van je meterkast op 3-fasen is vaak kostbaar.
 3. Bij een inductiekookplaat zorgt een elektromagnetisch veld voor verhitting.
 4. Bij koken op inductie wordt er pas warmte opgewekt nadat je een geschikte pan op de kookplaat plaatst.

Omdat inductiekookplaten werken met een magnetisch veld, zijn niet alle pannen er geschikt voor. Maar waar moet een pan voor het koken op inductie dan aan voldoen? Het is een fabeltje dat je direct al je pannen moet vernieuwen wanneer je overstapt van gas naar inductie, maar er zijn wel degelijk een aantal criteria om in ogenschouw te nemen: 1) Het is ten eerste belangrijk dat de bodem van de pan zo recht mogelijk is.2) Ten tweede kun je het beste kiezen voor pannen met een dikke bodem, zodat de warmte goed verdeeld en behouden wordt.3) Ten derde moet je pan magnetisch zijn.

 • Hiermee wordt bedoeld dat in de bodem een stalen laag zit die magnetiseerbaar is.
 • Als je eerder op een gaskookplaat gekookt hebt, dan bestaat de kans dat de bodem van je pannen vervormd of krom getrokken is.
 • Voor inductie is het echter belangrijk dat de bodem van je pannen recht is.
 • Een vervormde of kromme pan wordt soms niet herkend door het inductiefornuis, hetgeen betekent dat je pan niet warm wordt.
See also:  Hoe Lang Kun Je Koken Op Een Gasfles?

Het is echter niet zo dat licht vervormde pannen helemaal niet werken. Deze zullen alleen vaak iets minder efficiënt werken. Ook is het zaak op te passen voor gewiebel of krassen. Voor het koken op inductie kun je het beste pannen met een dikke bodem gebruiken.

 • Dit zorgt er namelijk voor dat de warmte goed verdeeld kan worden.
 • Pannen die gemaakt zijn van meerdere lagen materiaal (ook wel eens een sandwichbodem genoemd) zijn vooral geschikt.
 • Dat geldt overigens ook voor een gietijzeren pan.
 • Deze pannen hebben namelijk altijd een dikke bodem.
 • Inductie werkt met een elektromagnetisch veld.

Je pannen moeten zodoende een bodem hebben die magnetiseerbaar is, anders werkt de inductiekookplaat simpelweg niet. Om magnetiseerbaar te zijn, moet er een stalen laag in de bodem van de pan zitten. Zodoende werken pannen die geheel van roestvrijstaal of aluminium gemaakt zijn bijvoorbeeld niet.

Om te controleren of jouw pannen geschikt zijn, kun je gebruik maken van een magneet. Als de magneet blijft kleven, dan is de bodem magnetiseerbaar. Kunnen pannen van gas naar inductie? Jazeker! Koken op inductie met oude pannen iszeker mogelijk, mits je pannen dus magnetisch, en relatief vlak en dik zijn.

Mocht je echter toch nieuwe pannen willen kopen dan is het zaak te letten op een symbool in de vorm van een spoel. Hieraan herken je pannen die geschikt zijn voor het koken op inductie. Inductie werkt met een elektromagnetisch veld. Je pannen moeten zodoende een bodem hebben die magnetiseerbaar is, anders werkt de inductiekookplaat simpelweg niet. Om magnetiseerbaar te zijn, moet er een stalen laag in de bodem van de pan zitten. Zodoende werken pannen die geheel van roestvrijstaal of aluminium gemaakt zijn bijvoorbeeld niet.

Om te controleren of jouw pannen geschikt zijn, kun je gebruik maken van een magneet. Als de magneet blijft kleven, dan is de bodem magnetiseerbaar. Kunnen pannen van gas naar inductie? Jazeker! Koken op inductie met oude pannen iszeker mogelijk, mits je pannen dus magnetisch, en relatief vlak en dik zijn.

Mocht je echter toch nieuwe pannen willen kopen dan is het zaak te letten op een symbool in de vorm van een spoel. Hieraan herken je pannen die geschikt zijn voor het koken op inductie. Wil je elektrisch koken, dan heb je de keuze uit keramisch of inductie.

 • Over inductie hebben we je hierboven al uitgebreid verteld.
 • Hier gaan we nog even in op verschil tussen inductie en keramisch.
 • Bij een keramische kookplaat worden metalen spiralen middels elektriciteit verwarmd.
 • Over deze spiralen zit een glasplaat, waar je de pannen op zet.
 • Dat hoeven geen metalen pannen te zijn (wat bij inductiekoken wel een must is).

Keramisch koken verbruikt gemiddeld 225 kWh per jaar. Dat is meer dan inductiekoken. Daar ligt het verbruik rond de 175 kWh per jaar. Inductiekookplaten zijn echter duurder in aanschaf.